Saturday, October 17, 2020

ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: Η ΣΙΩΠΗΛΗ ‘’ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ‘’ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 



ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ:
Η ΣΙΩΠΗΛΗ ‘’ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ‘’ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

 

Όταν όλος ο πλανήτης βρίσκεται στην δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα έλεγε κάποιος ότι είναι δευτερεύων σημασίας να μιλήσεις για τις επόμενες ή ήδη υφιστάμενες προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας όμως όποιος κοιτάζει στο μέλλον , προετοιμάζεται κατάλληλα και είναι φυσικό επακόλουθο να πρωτοπορήσει όταν με μαθηματική ακρίβεια ένα πρόβλημα διογκωθεί ώστε να καταστεί άμεση και επείγον προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς.

Εδώ και δεκαετίες συντελείται μία σιωπηλή πανδημία, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και οι οποίες στο μέλλον πρόκειται να καταστεί το Νο.1 πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με προειδοποιήσεις κορυφαίων γιατρών και επιστημόνων. Οι προειδοποιήσεις αυτές είναι έγκυρες και αν δεν ξεκινήσει μία ‘’εκστρατεία ’’ για την αντιμετώπιση τους τότε θα βρεθούμε ενώπιον αρνητικών εξελίξεων και ίσως μη αντιστρέψιμων καταστάσεων.

Οι συνέπειες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πολυεπίπεδες με σημαντικό βαθμό επιβάρυνσης της Δημόσιας Υγείας όπως θάνατοι, παράταση νοσηλείας ασθενών άρα αυξημένο κόστος, επιπλοκές στην θεραπεία των ασθενών κλπ. Το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι υποτιμημένο γιατί προσωπικά θεωρώ σίγουρο το γεγονός ότι δεν καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις μόλυνσης ασθενών με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και φυσικά οι προειδοποιήσεις γιατρών και επιστημόνων για την δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων, ιών κλπ όπου δεν θα μπορούν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά στο μέλλον με απολυμάνσεις και αποστειρώσεις.

 Η δημοσίευση αυτού του ποστ αποσκοπεί πολύ ξεκάθαρα στην  προειδοποίηση για το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την αναμενόμενη αρνητική εξέλιξη της κατάστασης, ενώνοντας τις δικές μου ανησυχίες με τις υπάρχουσες από κορυφαίους γιατρούς και επιστήμονες. Προτείνω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλα τους διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με την Δημόσια Υγεία, τα Υπουργεία Υγείας να αρχίσουν τον σχεδιασμό για αναθεώρηση της αντιμετώπισης  των ενδονοσοκειαμών λοιμώξεων, να δοθούν περισσότερα κονδύλια για έρευνες σχετικά με το θέμα αυτό. Επίσης, άνθρωποι όπως ο Bill Gates που δραστηριοποιούνται εθελοντικά με την Δημόσια Υγεία και την χορήγηση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα να προχωρήσουν σε εξαγγελία προγραμμάτων χορηγιών και υποστήριξης σε επιστημονικές ομάδες και πανεπιστήμια σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επίσης προτείνω στο οργανισμό που απονέμει τα Νόμπελ, να δώσει έξτρα μονάδες για μελλοντικό Νόμπελ Ιατρικής σε όποιον επιστήμονα καταφέρει να φέρει εις πέρας έρευνα ή επιστημονική ανακάλυψη η οποία θα συμβάλλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση των ενδονοσκομειακών λοιμώξεων. Ναι είναι προκατειλημμένη και κατευθυνόμενη δήλωση και ίσως να εμποδίζεται από τους κανονισμούς του οργανισμού όμως θα αποτελέσει εξαιρετικό κίνητρο ώστε κορυφαίοι επιστήμονες  να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό με πρωτοποριακές έρευνες.


ΥΓ: Το ποστ αυτό είναι αποτέλεσμα μετά την ανάγνωση του δημοσιεύματος για το περιστατικό ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας σε 8 ασθενείς οι οποίοι εγχειρίστηκαν για καταρράκτη στην Κύπρο.


Δημοσιεύματα Τύπου: 


https://www.alphanews.live/cyprus/se-krisimi-katastasi-8-astheneis-poy-ypoblithikan-se-egheirisi-katarrakti


https://www.sigmalive.com/news/dimosia-igeia/682303/sto-makareio-8-astheneis-meta-apo-egxeirisi-katarrakti-parousiasan-epiplokes






No comments:

Post a Comment